,,ბაგრატიონი 1882“ ვენახები მდებარეობს ქვემო ქართლსა და იმერეთში.

მცხეთის რაიონის სოფელ მუხრანში 85 და სოფელ ქსოვრისში 15 ჰექტარზე გაშენებულ ვენახებში ძირითადი ჯიშია ჩინური

8 ჰა თავკვერი, 0,4 ჰა შავკაპიტო

ფრანგული ჯიშები შარდონე, სოვინიონი, მუსკატი, შირაზი, მერლო, კაბერნე, პინო ნუარი. ერთად 4.2 ჰა

,,ბაგრატიონი 1882“ ვენახები მდებარეობს ქვემო ქართლსა და იმერეთში.

მცხეთის რაიონის სოფელ მუხრანში 85 და სოფელ ქსოვრისში 15 ჰექტარზე გაშენებულ ვენახებში ძირითადი ჯიშია ჩინური

8 ჰა თავკვერი, 0,4 ჰა შავკაპიტო

ფრანგული ჯიშები შარდონე, სოვინიონი, მუსკატი, შირაზი, მერლო, კაბერნე, პინო ნუარი. ერთად 4.2 ჰა

chinuri(N)

ჩინური

სინონიმი – კასპური, კასპური თეთრი, ატენური
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში 10 ჰა

მუხრანის ვენახში 75 ჰა

ამ ვაზის სახელი მისი მარცვლის ფერის მაუწყებელია. სრული სიმწიფის პერიოდში ჩინურის ყურძენი მომწვანო-მოქარვისფრო ელფერს იღებს და ძალიან წააგავს ზეთისხილის ფოთოლს, რომელსაც ძველად ქართლში „ჩინის“ სახელით მოიხსენიებდნენ. წარმატებით გამოიყენება მაღალხარისხიანი ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად.

chinuri(N)

ჩინური

სინონიმი – კასპური, კასპური თეთრი, ატენური
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში 10 ჰა

მუხრანის ვენახში 75 ჰა

ამ ვაზის სახელი მისი მარცვლის ფერის მაუწყებელია. სრული სიმწიფის პერიოდში ჩინურის ყურძენი მომწვანო-მოქარვისფრო ელფერს იღებს და ძალიან წააგავს ზეთისხილის ფოთოლს, რომელსაც ძველად ქართლში „ჩინის“ სახელით მოიხსენიებდნენ. წარმატებით გამოიყენება მაღალხარისხიანი ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად

გორული მწვანე

სინონიმი – მწვანე, ქვიშხური, სურამულა, თეთრფოთოლა, ჯიშიანი,  ლურჯი მწვანე
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში 2,5 ჰა

ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში მისი შაქრიანობა არის 21.6-22.5% ხოლო მჟავიანობა – 9.1-10 გ/ლ.
გამოიყენება ევროპული ღვინის, მაღალი ხარისხის სუფრისა და ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად

 
goruli mwvane(N)
goruli mwvane(N)

გორული მწვანე

სინონიმი – მწვანე, ქვიშხური, სურამულა, თეთრფოთოლა, ჯიშიანი, ლურჯი მწვანე
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში 2,5 ჰა

ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში მისი შაქრიანობა არის 21.6-22.5% ხოლო მჟავიანობა – 9.1-10 გ/ლ.
გამოიყენება ევროპული ღვინის, მაღალი ხარისხის სუფრისა და ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად

 
tavkveri (N)

თავკვერი

წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში

წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში  0,5 ჰა

მუხრანის ვენახში 8 ჰა

სახელწოდება მიღებული აქვს მარცვლის ბოლო ნაწილის კვერთან (ნაცარში გამომცხვარი მჭადი) მსგავსების გამო. ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში მისი შაქრიანობა აღწევს 19-21%-ს, მჟავიანობა – 7.5-8.5 გ/ლ-ს. თავკვერისგან დგება საინტერესო წითელი და მშრალი ან ვარდისფერი ღვინო ველური ვარდისა და წითელი ხილის სურნელით. განსაკუთრებით სასიამოვნოა ახალგაზრდა ღვინო

 
tavkveri (N)

თავკვერი

წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში

წარმოშობა: ქართლი

ქსოვრისის ვენახში  0,5 ჰა

მუხრანის ვენახში 8 ჰა

სახელწოდება მიღებული აქვს მარცვლის ბოლო ნაწილის კვერთან (ნაცარში გამომცხვარი მჭადი) მსგავსების გამო. ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში მისი შაქრიანობა აღწევს 19-21%-ს, მჟავიანობა – 7.5-8.5 გ/ლ-ს. თავკვერისგან დგება საინტერესო წითელი და მშრალი ან ვარდისფერი ღვინო ველური ვარდისა და წითელი ხილის სურნელით. განსაკუთრებით სასიამოვნოა ახალგაზრდა ღვინო

 

ციცქა

სინონიმი –  შანთი, ციცქო, ყვითელი ციცქა
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: იმერეთი

ბაღდათის რაიონის სოფელ დიდველაში 10 ჰა

ციცქა დასავლეთ საქართველოს ერთ-ერთი უძველესი მაღალხარისხიანი საღვინე ჯიშია. მისგან მზადდება ევროპული და იმერული ტიპის თეთრი ღვინოები, ცქრიალა ღვინო და საუკეთესო საბრენდე სპირტი

 
cicqa(N)
cicqa(N)

ციცქა

სინონიმი –  შანთი, ციცქო, ყვითელი ციცქა
თეთრყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში
წარმოშობა: იმერეთი

ბაღდათის რაიონის სოფელ დიდველაში 10 ჰა

ციცქა დასავლეთ საქართველოს ერთ-ერთი უძველესი მაღალხარისხიანი საღვინე ჯიშია. მისგან მზადდება ევროპული და იმერული ტიპის თეთრი ღვინოები, ცქრიალა ღვინო და საუკეთესო საბრენდე სპირტი